Interlocking Openness and Enclosure

Studio in a Concrete Country House

Interlocking Openness and Enclosure

Studio in a Concrete Country House1998
Mattituck, NY


PROGRAM:
Enclosed porch renovation to an art critic’s studio.

PUBLICATION:
Kenchiku-Bunka , Japan, 9/2000. 
 
START:
The existing studio uses the enclosed entry.  The owner needs concentration from intrusions, while maintaining views to the bay and woods.  Many bookshelves, enough counter space for computer, printer, phone and fax, a number of filing cabinets are needed as well.  Separation and continuity are spontaneously required in a limited space. 
 
EXPLORATION:
The idea of spatial “slippage” or “seepage” responds to the dialectic needs. 

I find the “interlocked continuation” as the main composition vocabulary in Mies van der Rohe’s Concrete Country House Project.  It would be perfect method for this project as ambiguous state of things.

A low shelf continues and merges to a tall shelf.  Desk and shelf has their own forms and functions, while they are interlocked, creating an uncertain articulation.  Having loose corners one part continues to the other.  Horizontal members are differentiated from the vertical ones to emphasize the continuity of members through the units. 

Although this house looks like a wooden construction with its pitched roof, it is actually built with double concrete walls.  The title of this project is our homage to Mies and his concepts.