Habitat Lifted on Stages

Gravel Hill House

Habitat Lifted on Stages

Gravel Hill House 2005
Peconic, NY


PROGRAM:
A minimal second home for a couple with two kids.  Outdoor living is the top priority on their criteria list.  Due to the coastal flood condition, the house needs to be elevated.

PUBLICATION:
Pulse Oct. 2014

START:
Site slopes toward south to a gravel hill adjacent to the northern boundary. Climbing up a steep gravel hill, you reach to the views overlooking Long Island Sound and a coastal pond.  The site led the design exploration of lifted levels. 

EXPLORATION:
In counterpoint to the gravel hill, this design invites you climbing levels and discovering inside and outside vistas.  Stages are lifted, a half covered, and a half exposed to views and sky.  Immediate continuation between outdoor and indoor activities is provided.