Inset Boxes in rustic Barn and Shed

Barn Studio

Inset Boxes in rustic Barn and Shed

Barn Studio 2001
Orient, NY


PROGRAM:
Renovation to a six-stall barn/garage, a half to be a family retreat, other half to remain as storage/workshop

PUBLICATIONS:
Oculus, AIA New York, 2002
architecturalrecord.com 11/2001
 
START:
In a historical waterfront village on the North Fork of Long Island, this six-stall barn/garage sits on a property line facing an alley.  A shed stands closely behind the barn. The rustic appearance of the two buildings, standing side-by-side, is part of the character of the village.  Preserving the characters and updating the space for the contemporary use should be executed.
 
EXPLORATION:
Adopting the appearance as they sit together, the design inserts two box-spaces: a “Semi-enclosed patio” and a “Light Box”. 

A “Semi-enclosed patio” was inserted between the two structures, revealing only a hint of the interior changes, while providing openings for light and access. 

“Light Box,” a translucent half-box incorporating shelving and a new skylight, was inserted in the middle of the Barn, between room and storage.  It transmits sunlight directly to the workshop, while diffuse the light illuminates the “Barn Room”. In a reversal at night, the study light glows through the partition, as seen from the workshop.